Jestem przekonana, że gdyby poczęstować przypadkową osobę poniższymi ciastkami powiedziałaby, że są to zwykłe, bardzo przyzwoite czekoladowe ciastka. I tak w istocie jest, z tym że, ich bazą nie jest mąka a czarna fasola! W związku z tym, że rośliny nasion strączkowych powinny na stałe zagościć w tygodniowy menu, podanie ich w formie słodkiej jest bardzo sprytnym sposobem na urozmaicenie codziennej diety. Przedstawiam zatem przepis na ciastka z fasoli i zachęcam do wypróbowania:)
Składniki na ok. 10 - 12 ciastek:- 1,5 szkl. ugotowanej czarnej fasoli*
- 5 daktyli z pestką **
- 1 kopiasta łyżka masła orzechowego
- 1 jajko
- 3 łyżki zmielonych orzechów (użyłam włoskich)
- 3 łyżeczki kakao
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- ewentualnie na wierzch posiekana czekolada lub orzechy
*Suchą fasolę namoczyć min. 12 godz. Następnie przepłukać, zmienić wodę i gotować do miękkość, ok. 40-50 min.
**Można użyć suszonych, bez pestki, trzeba je jednak wcześniej namoczyć we wrzątku ok. 20 min. Można również zastąpić daktyle syropem klonowym czy miodem w ilości 5-6 łyżek.
Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Odcedzoną fasolę oraz daktyle rozdrobnić za pomocą blendera lub malaksera, na dość gładką masę. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Masa będzie bardzo kleista, dlatego należy ciastka formować zwilżonymi wodą dłońmi. Kłaść bezpośrednio na blachę.
Można dodatkowo na wierzch powciskać kawałki gorzkiej czekolady lub orzechów.
Piec ok. 25 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz