wtorek, 28 lutego 2017

CZEKOLADOWE CIASTO

Dziś przedstawiam ciasto imitujące powszechne brownie. Z tą różnicą, że zamiast 3 tabliczek czekolady, kostki masła, szklanki cukru i jajek, mamy tu kaszę jaglaną i inne dużo zdrowsze składniki! Oczywiście trochę czekolady również, ale gorzkiej:) Jeśli ciasto ma być całkowicie roślinne, należy użyć mleka roślinnego, ja użyłam ryżowego.  Zachęcam do wypróbowania!
Składniki:
  • 1 szkl. kaszy jaglanej (dodatkowo 1 szkl. wody i 1 szkl. mleka do gotowania)
  • 1 duży dojrzały banan
  • 3/4 szkl. daktyli
  • 2 łyżki pełnoziarnistej mąki (użyłam pszennej)
  • 1/2 szkl. mleka roślinnego
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka oliwy 
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej wody
  • na wierzch: płatki migdałowe/posiekane orzechy... 
Kaszę jaglaną porządnie wypłukać, kilkakrotnie zmieniając wodę. Gotować w wodzie oraz mleku, ok. 15 min. i wystudzić. 
Jeśli używamy suszonych daktyli należy je wcześniej namoczyć przez 20 min. we wrzątku, żeby zmiękły. Jeśli daktyle są świeże wystarczy usunąć pestki.
W rondelku podgrzać mleko i rozpuścić czekoladę.
W szklance wymieszać siemię lniane z wodą.
W misce umieścić wszystkie składniki i zblendować całość na gładką masę. Przelać ją do blaszki i posypać płatkami migdałów lub orzechami. Piec w 180 st. C. przez ok. 40 min. Środek  powinien być wilgotny a nie suchy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz