czwartek, 23 lutego 2017

WEGAŃSKI SMALEC

Tak, ostatnio sporo tutaj fasoli. Jednak biorąc pod uwagę fakt, że światowej sławy specjaliści w dziedzinie zdrowego odżywiania, jak np. dr Michael Greger, zalecają jedzenie trzech porcji strączków dziennie, chyba jestem rozgrzeszona;) Dodam, że jedna porcja to np. 1/2 szklanki gotowanej fasoli. Wegański smalec pozwoli zatem zbliżyć się do tych zaleceń. Dodam, że jest naprawdę trafną imitacją prawdziwego smalczyku, z tą różnicą, że można jeść go do woli:) Zachęcam do spróbowania!
Składniki:
  • 1/2 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1 łyżka oliwy
  • przyprawy: szczypta soli, chili, pieprzu
  • 2 szkl. ugotowanej białej fasoli lub 2 puszki
  • 1/3 szkl. wody
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 cebula
  • 1 słodkie jabłko
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól, pieprz
Nagrzać piekarnik do 200 st.C. Ugotowaną i osuszoną kaszę wymieszać z oliwą i przyprawami. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia rozsypać równomiernie kaszę. Piec ok. 15 min. aż będzie chrupiąca.
Fasolę zblendować z wodą i sosem sojowym. (Jeśli fasola jest z puszki, to przed użyciem porządnie ją wypłukać). 
Na patelni rozgrzać trochę oliwy, dodać posiekaną w kosteczkę cebulę, następnie posiekane jabłko oraz przyprawy i smażyć na średnim ogniu ok. 10 min aż cebula się zeszkli. Wyłowić liście laurowe i ziela angielskie.
Do zblendowanej fasoli dodać zawartość patelni i kaszę. Wymieszać, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Trzymać w lodówce, w zamkniętym pojemniku.
Źródło: TUTAJ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz