Tak, ostatnio sporo tutaj fasoli. Jednak biorąc pod uwagę fakt, że światowej sławy specjaliści w dziedzinie zdrowego odżywiania, jak np. dr Michael Greger, zalecają jedzenie trzech porcji strączków dziennie, chyba jestem rozgrzeszona;) Dodam, że jedna porcja to np. 1/2 szklanki gotowanej fasoli. Wegański smalec pozwoli zatem zbliżyć się do tych zaleceń. Dodam, że jest naprawdę trafną imitacją prawdziwego smalczyku, z tą różnicą, że można jeść go do woli:) Zachęcam do spróbowania!
Składniki:- 1/2 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej
- 1 łyżka oliwy
- przyprawy: szczypta soli, chili, pieprzu
- 2 szkl. ugotowanej białej fasoli lub 2 puszki
- 1/3 szkl. wody
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 cebula
- 1 słodkie jabłko
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
- sól, pieprz
Nagrzać piekarnik do 200 st.C. Ugotowaną i osuszoną kaszę wymieszać z oliwą i przyprawami. Na
blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia rozsypać równomiernie kaszę. Piec
ok. 15 min. aż będzie chrupiąca.
Fasolę zblendować z wodą i sosem sojowym. (Jeśli fasola jest z puszki, to przed użyciem porządnie ją wypłukać).
Na patelni rozgrzać trochę oliwy, dodać posiekaną w kosteczkę
cebulę, następnie posiekane jabłko oraz przyprawy i smażyć na średnim ogniu
ok. 10 min aż cebula się zeszkli. Wyłowić liście laurowe i ziela
angielskie.
Do zblendowanej fasoli dodać zawartość patelni i kaszę. Wymieszać, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Trzymać w lodówce, w zamkniętym pojemniku.
Źródło: TUTAJ
Do zblendowanej fasoli dodać zawartość patelni i kaszę. Wymieszać, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Trzymać w lodówce, w zamkniętym pojemniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz