Wiosna w pełni. Zachęcam do korzystania z dobrodziejstw warzywniaków i wplatania w każdy możliwy posiłek warzyw lub owoców. Na śniadanie owsianka z truskawkami, na obiad kasza z warzywami, na kolację twarożek z rzodkiewkami i szczypiorkiem... :) Poniżej przepis na pyszne, lekkie danie z botwinką, szparagami, rzodkiewką i kaszą gryczaną. Jeśli danie ma być bardziej treściwe, polecam podawać z jajkiem sadzonym. Danie banalnie proste i bardzo smaczne!
Składniki na 2 porcje:- 3/4 szkl. suchej kaszy gryczanej
- klarowane masło
- pęczek botwinki, bez buraczków
- pęczek szparagów
- 4 duże rzodkiewki
- pół kostki fety
- sól, pieprz
- nieco soku z cytryny
- opcjonalnie: jajka sadzone
Kaszę ugotować w stosunku 1:2 (jedna porcja kaszy i dwie porcje wody) z dodatkiem 1 łyżeczki masła klarowanego.
Łodygi botwinki pokroić na kawałki (bez liści). Szparagi pokroić w kilkucentymetrowe kawałki, a rzodkiewki w plastry. Na dużej patelni roztopić 2 łyżki masła klarowanego. Dodać warzywa, posolić i popieprzyć. Smażyć ok. 10 min., tak żeby warzywa były kruche, ale nie twarde. Na koniec skropić całość sokiem z cytryny.
Na talerz wyłożyć porcję kaszy, warzywa z patelni, małe listki botwinki oraz kilka kostek fety. Można dodatkowo podawać z sadzonym jajkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz