Wiosna w pełni, warzywniaki wypełniają się kolorami. Korzystam ile się da z tego raju warzywno-owocowego. Wypiek na ten tydzień to babeczki wypełnione rabarbarem, z płatkami owsianymi i niewielką ilością cukru. Polecam!
Składniki na ok. 15 babeczek:- 1,5 szkl. mąki (użyłam orkiszowej jasnej)
- 1,5 szkl. płatków owsianych górskich
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 szkl. cukru (o cukrze TUTAJ)
- 1 jajko
- 100g roztopionego masła/oliwy/oleju kokosowego
- 3/4 szkl. jogurtu/maślanki
- 2 łodygi rabarbaru
Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
W dużej misce umieścić mąkę, płatki, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, cukier i wymieszać. W drugiej misce umieścić jajko, masło, jogurt i wymieszać. Dodać nieobrany i pokrojony w 1 cm. kawałki rabarbar i wymieszać. Mokre składniki dodać do suchych i dokładnie połączyć. Nakładać masę do foremek na babeczki i piec ok. 20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz