Potrawka z ciecierzycy zrobiona na sposób hinduski zadowoli zwolenników aromatycznych potraw. Kumin, kolendra, kurkuma dodają niepowtarzalnego smaku i zapachu. Zachęcam do wypróbowania:) Potrawa jest bardzo prosta w przygotowaniu. Ja użyłam cieciorki suchej, moczonej przez noc, ale oczywiście można wykorzystać tę puszkową.
Składniki:
- 1 szkl. ryżu (do podania)
- 1 szkl. suchej ciecierzycy (lub z puszki)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- ok. 1/2 szkl. wody
- garstka suszonej żurawiny
- 2 garście szpinaku
- listki świeżej kolendry (opcjonalnie, do podania)
Ryż ugotować w stosunku 1:2 (1 szkl. ryżu na 2 szkl. wody). Ciecierzycę ugotować.
Na głębokiej patelni rozgrzać chlust oliwy. Cebulę pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzany olej. Dodać czosnek, posolić i smażyć na niewielkim ogniu, aż cebulka się zeszkli. Dodać przyprawy i wymieszać. Dodać pomidory z zalewą (jeśli są całe to wcześniej pokroić) oraz wodę, żurawinę i szpinak. Gotować ok. 10-15 min. Podawać z ryżem, najlepiej brązowym, oraz świeżą kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz