środa, 20 stycznia 2016

CIASTECZKA MIGDAŁOWE

Dziś trochę słodkości! Pyszne ciasteczka migdałowe wypełnione odrobiną dżemu. Ich wykonanie jest na tyle proste, że bez obaw można do pomocy zaprosić dzieci. Radości będzie co nie miara, a i kuchnia za bardzo na tym nie ucierpi;)


Składniki:
  • 90g zimnego masła
  • 1/4 szkl. syropu klonowego/syropu z agawy/cukru pudru (jeśli lubimy bardzo słodkie wypieki można ciut zwiększyć ilość słodziku do 1/3 szkl. ale pamiętajmy, że środek będzie wypełniał dżem)
  • 1 żółtko
  • 120g mąki orkiszowej jasnej (można użyć pszennej)
  • 110g zmielonych migdałów
  • 0,5-1 łyżeczki ekstraktu z migdałów (w zależności od naszych upodobań)
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • gęsty dżem do wypełnienia
Do miski wkroić schłodzone masło, dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto ręcznie. Jeśli jest zbyt rzadkie i klejące można podsypać odrobiną mąki. Uformować kulę i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć ciasto z lodówki, odrywać po kawałku, formować kuleczki i umieszczać je na blaszce w odstępach. Okrągłą końcówką jakiegoś przyboru kuchennego lub palcem zrobić na środku ciasteczka wgłębienie. Powstałe dziurki wypełnić odrobiną dowolnego dżemu. Włożyć do pieca nagrzanego do 175st.C i piec ok. 12-15 min.
Z podanych składników wyszły mi 24 ciasteczka. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz