Dziś trochę słodkości! Pyszne ciasteczka migdałowe wypełnione odrobiną dżemu. Ich wykonanie jest na tyle proste, że bez obaw można do pomocy zaprosić dzieci. Radości będzie co nie miara, a i kuchnia za bardzo na tym nie ucierpi;)
- 90g zimnego masła
- 1/4 szkl. syropu klonowego/syropu z agawy/cukru pudru (jeśli lubimy bardzo słodkie wypieki można ciut zwiększyć ilość słodziku do 1/3 szkl. ale pamiętajmy, że środek będzie wypełniał dżem)
- 1 żółtko
- 120g mąki orkiszowej jasnej (można użyć pszennej)
- 110g zmielonych migdałów
- 0,5-1 łyżeczki ekstraktu z migdałów (w zależności od naszych upodobań)
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- gęsty dżem do wypełnienia
Do miski wkroić schłodzone masło, dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto ręcznie. Jeśli jest zbyt rzadkie i klejące można podsypać odrobiną mąki. Uformować kulę i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć ciasto z lodówki, odrywać po kawałku, formować kuleczki i umieszczać je na blaszce w odstępach. Okrągłą końcówką jakiegoś przyboru kuchennego lub palcem zrobić na środku ciasteczka wgłębienie. Powstałe dziurki wypełnić odrobiną dowolnego dżemu. Włożyć do pieca nagrzanego do 175st.C i piec ok. 12-15 min.
Z podanych składników wyszły mi 24 ciasteczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz