SZPINAK + KIWI + SOK JABŁKOWY
Chcąc cieszyć się dobrym zdrowiem powinniśmy spożywać dziennie 800-1000g warzyw! To bardzo dużo, dlatego żeby przemycić ich dodatkową porcję do naszego jadłospisu polecam wprowadzenie do codziennej diety zielonych/czerwonych/pomarańczowych/żółtych koktajli. Mnie dużo czasu zajęło przełamanie się i spróbowanie zielonego napoju ze szpinakiem, ale już po pierwszym łyku wiedziałam, że oto zakiełkowała nowa przyjaźń. Koktajle można robić z przeróżnych warzyw i owoców. Ja najbardziej upodobałam sobie szpinak i jarmuż. W związku z tym, że obecnie mamy sezon na kiwi, przedstawiam przepis na wykorzystanie właśnie tego owocu.
Porcja dla 1 osoby:
- porządna garść szpinaku
- dwa kiwi
- 3/4 szkl. soku jabłkowego (optymalnie byłoby samemu wycisnąć sok z jabłek, ale alternatywą są 100% soki z Biedronki, które znajdują się w lodówkach z sałatami;) sok z pomarańczy też się sprawdzi)
Szpinak wypłukać, włożyć do kielicha blendera, dodać pokrojone kiwi i wlać sok. Zblendować, przelać do szklanki i wypić! Ostrzegam, że ten sok jest dość cierpki, jeśli ktoś woli słodszy można dodać pół banana.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz