sobota, 23 stycznia 2016

MLEKO MIGDAŁOWE


Mleko migdałowe, a w zasadzie napój roślinny, zrobiony na bazie orzechów i wody. Jest to doskonały zamiennik mleka zwierzęcego o naprawdę przyjemnym smaku. Ja uwielbiam dodawać je do kawy, ale z powodzeniem można wykorzystać je do porannej owsianki, jaglanki, koktajli czy deserów. Na sklepowych półkach zwykle znajduje się w dziale ze zdrową żywnością i kosztuje ok. 9-14 zł! Własna produkcja jest nie dość, że bardziej ekonomiczna to jeszcze dużo zdrowsza, bo nie uświadczymy tu cukru, soli czy konserwantów. W dodatku zawartość migdałów w zrobionym samodzielnie mleku jest dużo większa niż w tym kupnym (w sklepowym wynosi ok. 2%). 

Do zrobienia ok. 750 ml mleka potrzeba:
  • 200 g migdałów
  • 1l wody źródlanej
  • blender
  • sitko lub gaza
Wieczorem wsypać orzechy do kielicha blendera, zalać je wodą i odstawić do rana (można zmienić wodę ze 2 -3 razy). Następnego dnia wodę wylać. Jeśli mamy czas i ochotę można migdały obrać ze skórki, po wymoczeniu łatwo odchodzą. Do migdałów wlać połowę wody i blendować przez chwilę na wysokich obrotach. Następnie przelać powstałe mleczko przez drobne sitko lub przez gazę do większej miski. Zmielone migdały, które pozostały na sicie/gazie włożyć z powrotem do blendera, wlać pozostałą wodę i powtórnie zmiksować. Ponownie przelać powstały napój przez sito/gazę. Dokładnie odcisnąć zmielone orzechy z płynu. W misce znajduje się gotowe do spożycia mleczko migdałowe! Należy je przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.

1 komentarz: