piątek, 22 kwietnia 2016

CHLEBEK BANANOWY BEZ CUKRU

Słodki chlebek bez dodatku cukru? Proszę bardzo! Oto ciasto 'słodzone' bananami oraz daktylami. W dodatku nie ma tu jajek, których to rolę zastępują również banany. Moja wersja jest wzbogacona orzechami, ale można dodać na przykład posiekaną gorzką czekoladę. Jeśli chcemy, aby ciasto było ciut słodsze dodajmy jednego banana więcej. Ważne, żeby były one bardzo dojrzałe. Chlebek, rzecz jasna, jest szybki w przygotowaniu:)
Składniki:
Mokre:
  • 1 szkl. daktyli (namoczonych we wrzątku przez ok. 20 min.)
  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 3/4 szkl. mleka (można zastąpić sokiem jabłkowym)
  • 1/2 szkl. oliwy/roztopionego oleju kokosowego 
Suche:
  • 2 i 1/4 szkl. mąki (użyłam orkiszowej i ryżowej) 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki kakao (można pominąć)
  • 1-2 łyżeczki cynamonu (w zależności od naszych upodobań)
  • 1/3 łyżeczki soli
Dodatkowo:
  • 1/2 szkl. posiekanych orzechów np. włoskich/kilka kostek posiekanej gorzkiej czekolady 
Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
Namoczone daktyle odcisnąć z wody i zblendować razem z bananami. Dodać mleko, oliwę i wymieszać. 
Suche składniki wymieszać w dużej misce. Dodać mokre oraz orzechy i całość dokładnie połączyć. Ciasto wylać do keksówki. Piec ok. 40 min. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz