Gdy nie mamy totalnie czasu na pieczenie, za to mamy ochotę na coś słodkiego, proponuję zrobienie poniższych ciasteczek. Robi się je bez użycia miksera, piecze 15 min. i po ostygnięciu można się zajadać. Ciastka są zwarte, dość twarde i oczywiście zdrowe! Polecam:)
Składniki na ok. 15 sztuk:MOKRE:
- 90 g oliwy/ roztopionego oleju kokosowego lub masła
- 100 g syropu z daktyli/klonowego/miodu
- 3 łyżki mleka
- 1 jajko
SUCHE:
- 0,5 szkl. mąki ryżowej
- 0,5 szkl. mąki amarantusowej (lub zmielonych orzechów)
- 1 szkl. wiórków kokosowych
- 1,5 szkl. płatków owsianych górskich
- garść suszonej żurawiny
- garść nasion słonecznika
Nagrzać piekarnik do 180 st. C.
Powyższe składniki umieścić w misce i wymieszać. Dodać do miski z mokrymi składnikami i połączyć. Formować lekko spłaszczone kuleczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz