poniedziałek, 11 kwietnia 2016

EKSPRESOWE CIASTECZKA

Gdy nie mamy totalnie czasu na pieczenie, za to mamy ochotę na coś słodkiego, proponuję zrobienie poniższych ciasteczek. Robi się je bez użycia miksera, piecze 15 min. i po ostygnięciu można się zajadać. Ciastka są zwarte, dość twarde i oczywiście zdrowe! Polecam:)
Składniki na ok. 15 sztuk:
MOKRE:
  • 90 g oliwy/ roztopionego oleju kokosowego lub masła
  • 100 g syropu z daktyli/klonowego/miodu
  • 3 łyżki mleka
  • 1 jajko
Umieścić wszystko w większej misce i wymieszać łyżką lub trzepaczką.

SUCHE:
  • 0,5 szkl. mąki ryżowej
  • 0,5 szkl. mąki amarantusowej (lub zmielonych orzechów)
  • 1 szkl. wiórków kokosowych
  • 1,5 szkl. płatków owsianych górskich
  • garść suszonej żurawiny
  • garść nasion słonecznika 
Nagrzać piekarnik do 180 st. C. 
Powyższe składniki umieścić w misce i wymieszać. Dodać do miski z mokrymi składnikami i połączyć.  Formować lekko spłaszczone kuleczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz