niedziela, 17 kwietnia 2016

TARTA Z WARZYWAMI

Gdy lodówkę wypełniają 'niedokończone' warzywa, jednym ze sposobów na ich wykorzystanie jest zrobienie tarty. Zagniatamy kruche ciasto, schładzamy je a w międzyczasie przygotowujemy warzywa, których można użyć w dowolnej kombinacji. Danie jest pyszne, polecam serwować z sałatą. 
Składniki na ciasto:
  • 250 g mąki (użyłam orkiszowej jasnej i pełnoziarnistej pszennej)
  • 125 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • ew. 1-2 łyżki wody
Zagnieść ciasto, uformować w kulę i włożyć do lodówki na 30 min. (lub jeśli nie mamy zbyt dużo czasu można włożyć do zamrażalnika na 15 min.). Piekarnik nastawić na 180 st. C. Formę na tartę wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Podziurkować spód widelcem. Ciasto włożyć do piekarnika na 20 min. W tym czasie przygotować farsz i masę jajeczną. 

Farsz (można modyfikować):
  • 5 pieczarek
  • 3 łodyżki selera naciowego
  • 1 papryka
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • po łyżeczce: oregano, tymianku, słodkiej papryki
  • sól, pieprz
Pieczarki pokroić w plastry, seler w półksiężyce, paprykę w cienkie paski, pomidorki na pół. Rozgrzać łyżkę masła na patelni, dodać pieczarki, po chwili seler naciowy i paprykę. Dodać przyprawy. Smażyć ok. 10 min.

Masa jajeczna:
  • 100 g fety
  • 2 jajka
  • 100 g śmietany 18%
  • pół kulki mozzarelli
Fetę rozgnieść widelcem w miseczce, dodać jajka, śmietanę i pokrojoną w kostkę mozzarellę, wymieszać.

Na podpieczone ciasto wyłożyć warzywa i zalać je masą jajeczną. Powciskać połówki pomidorków. Wstawić do piekarnika na 20 min. Podawać np. z rukolą. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz