Przedstawiam kolejną propozycję dania na ciepło. Ugotowaną kaszę połączyłam z jarmużem, suszonymi pomidorami oraz bobem. Do tego feta, ulubione zioła i mamy smaczny, zdrowy i szybki posiłek!:)
Składniki na 2 - 3 porcje:- 1 szkl. suchej kaszy gryczanej
- 0,5 kg bobu
- pół cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 4 garście liści jarmużu, bez łodyżek
- 5 kawałków suszonych pomidorów
- ulubione zioła: bazylia, męta, oregano, tymianek...
- pół kostki fety
- pestki dyni
- sól, pieprz
- chilii
Kaszę gryczaną ugotować w stosunku 1:2 (1 szkl. kaszy na 2 szkl. wody).
Bób wrzucić do gotującej się wody i gotować do miękkości, tj. ok. 5 min. Odcedzić i przelać zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania. Gdy wystygnie obrać z łusek.
Na głębokiej patelnie rozgrzać chlust oliwy (można wykorzystać tę ze słoiczka z suszonymi pomidorami), dodać posiekaną cebulę. Gdy cebulka się zeszkli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz liście jarmużu. Podsmażyć na małym ogniu, jak liście zwiędną dodać pokrojone suszone pomidory. Popieprzyć, odrobinę posolić, dodać zioła i szczyptę chili. Wymieszać całość i zdjąć z ognia. Dodać obrany bób, ugotowaną kaszę oraz kawałki fety. W razie potrzeby doprawić. Posypać pestkami dyni i listkami świeżej mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz