Szpinak, liście botwinki, szparagi, rzodkiewki, pomidorki i feta to kombinacja doskonała;) Niezwykle łatwa w przyrządzeniu sałatka idealnie wkomponuje się w te letnie ciepłe wieczory. Polecam robić ją jak najczęściej, może uda się najeść na zapas;)
Składniki na dwie porcje:
- pęczek zielonych szparagów
- 5-6 rzodkiewek
- 1 łyżka klarowanego masła
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
- garść szpinaku
- listki botwinki (z połowy pęczka)
- 6 pomidorków koktajlowych
- 1/3 kostki fety
- po 1 łyżeczce: siemienia lnianego, sezamu, nasion chia*
Opłukane i osuszone szparagi pozbawić
zdrewniałych końcówek (zgiąć dolną końcówkę a szparagi same się złamią;
im cieńsze szparagi tym mniej będzie zdrewniałej końcówki) i pokroić na 4-5 części. Rzodkiewki pokroić w plastry. Na patelni roztopić masło, dodać szparagi i rzodkiewki. Smażyć 5 min. i dodać sok z cytryny, sól i pieprz. Smażyć jeszcze kilka minut, aż warzywa zmiękną, ale wciąż będą chrupiące (czas smażenia zależy od grubości szparagów, ja smażyłam ok. 10 min.)
W międzyczasie na talerzach ułożyć liście szpinaku i botwinki oraz pokrojone na ćwiartki pomidorki i kawałki fety. Gdy szparagi i rzodkiewki będą gotowe przełożyć je na talerze. Całość posypać siemieniem, sezamem i chia. Jeść od razu:)
*siemię lniane, sezam i chia są kopalnią składników mineralnych. Jednak żeby zostały one wchłonięte przez organizm należy je przed użyciem nieco rozdrobnić, np. w moździerzu lub młynku do mielenia kawy. W przeciwnym razie, te malutkie nasionka przelecą po prostu przez organizm, bo dokładne rozdrobnienie ich zębami jest mało prawdopodobne;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz