Jeszcze do niedawna nie doceniałam potencjału bobu. Kojarzył mi się z nieciekawym warzywem, który je się w formie przekąski. Nie sądziłam, że może być on świetną bazą do przyrządzenia na przykład burgerów! Efekt przerósł moje oczekiwania, kotleciki wyszły pyszne, jedyne czego żałuję, to tego, że nie zrobiłam podwójnej porcji:) Serwowałam je na kolację w towarzystwie sałatki z pomidorów, ale w bułce w formie burgera też byłyby świetne!
Składniki dla 2 osób (6 kotletów):- 0,5 kg surowego bobu
- 1/3 szkl. zielonej suchej soczewicy
- 0,5-1 łyżeczkę mielonego kuminu*
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry*
- 1 ząbek czosnku
- chilii (kawałek świeżej lub szczypta suszonej)
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 50 g mąki (użyłam ryżowej)
- ok. 2-3 łyżki bułki tartej
- oliwa do smażenia
Bób zalać wodą i gotować do miękkości, tj. ok. 5 min. Odcedzić i przelać zimną wodą. Po wystudzeniu obrać z łupinek.
Soczewicę wypłukać i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W pojemniku umieścić bób, soczewicę i przyprawy. Zblendować całość na gładką masę. Spróbować i w razie konieczności doprawić. Dodać jajko, mąkę i wymieszać. Masa będzie dość kleista, więc przy formowaniu kotlecików warto wspomóc się bułką tartą. Rozgrzać oliwę i smażyć po 2-3 min. z każdej strony. Kotlety wykładać na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym.
*jeśli używamy tych przypraw po raz pierwszy warto zmniejszyć ich ilość ze względu na ich mocny aromat
Sałatka z pomidorów:
- 6 pomidorów
- 1 cebulka
- chlust oleju (np. słonecznikowego)
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta chilii
- pieprz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz