Sezonowe warzywa, kasza pęczak i odrobina fety! Oto smaczna propozycja na ciepły, treściwy posiłek. W wersji mięsnej można dodać filet indyczy lub kurzy. Danie oczywiście z tych szybkich;)
Składniki na 2 spore porcje:- 1 ząbek czosnku
- 1 por (biała część)
- 3 średnie marchewki (ok. 120 g)
- pęczek botwinki (najlepiej z małymi buraczkami)
- 1 łyżeczka tymianku
- szczypta chilli
- pieprz
- 3/4 szkl. kaszy pęczak (surowa)
- ok. 600 ml bulionu warzywnego*
- 1/3 kostki fety
Pora i marchewki pokroić w półksiężyce. Łodyżki botwinki posiekać na 0,5 cm. kawałki, buraczki obrać i pokroić w drobną kostkę a liście botwinki odłożyć. Na patelni rozgrzać chlust oliwy. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili por, marchew i buraczki oraz łodyżki botwinki. Smażyć całość przez 5 min. Dodać przyprawy i wymieszać. Dołączyć wypłukaną kaszę. Zalać całość bulionem. Gotować na małym ogniu do wchłonięcia płynu. Jeśli warzywa lub kasza nadal będą twarde, dolać odrobinę bulionu. Zdjąć z kuchenki.
Dodać pokrojoną w kostkę fetę oraz kilka posiekanych listków botwinki. Jeść:)
bulion warzywny: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 selera, 1 por, 1
cebulę umieścić w garnku, zalać 3l wody i zagotować. Dodać: 2 łyżeczki
soli, 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, pieprz, 1 łyżeczkę lubczyku,
3 kawałki suszonych grzybów. Gotować na małym ogniu przez 1 godz.
Bulion przelać przez sito i wykorzystywać do zupy/risotta/powyższego dania. Nadmiar można zamrozić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz