czwartek, 16 czerwca 2016

TRUSKAWKOWY PUDDING Z CHIA

O nasionkach chia i o puddingu pisałam już wcześnie (KLIK), dziś chcę przedstawić podobny deser, ale z dodatkiem truskawek. Pudding jest idealny na obecną porę roku: schłodzony, wypełniony owocami, delikatnie słodki i pięknie się prezentujący urozmaici nie jedno upalne popołudnie. Można zrobić więcej porcji i tym samym zapewnić sobie deser na kilka dni. Polecam!:)
Składniki na 4 niewielkie szklaneczki:
  • 1 szkl. truskawek
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 3 daktyle (użyłam dużych, miękkich, z pestką; można użyć małych bez pestki w ilości 5-6 szt.*)
  • 4 łyżki nasion chia
  • do dekoracji: truskawka, borówki, listek mięty...
W wysokim naczyniu umieścić truskawki, mleko kokosowe oraz daktyle i zblendować. Dodać chia i za pomocą trzepaczki mieszać całość energicznie przez ok. 5 min. Przelać masę do szklaneczek i wstawić do lodówki na min. 3 godz. Przed podaniem udekorować owocami i zajadać:)
*w przypadku małych, twardych, pozbawionych pestek daktyli przed blendowaniem należy je namoczyć ok. 15 min. we wrzątku, żeby zmiękły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz