poniedziałek, 18 stycznia 2016

JAGLANKA NA ŚNIADANIE

Jestem zwolenniczką śniadań owocowych, weekendowo wytrawnych, dlatego w tygodni moje śniadanie najczęściej składa się z płatków owsianych namoczonych we wrzątku i zblendowanych z jogurtem naturalnych owoców. Od niedawna wprowadziłam zamiennik owsianki w postaci bezglutenowej kaszy jaglanej. Oto jak wygląda moje śniadanie z kaszą:

Jak to zrobić:
  • pół szkl. suchej kaszy jaglanej
  • 1 szkl. wody
  • jogurt naturalny
  • dowolne owoce, w zależności od sezonu, tu: pół mango i 1 banan
  • ew. do posypania suszona żurawina, płatki migdałów, nasiona...
Z podanej ilości suchej kaszy wychodzi mniej więcej 2,5 krotność ugotowanej (z połowy szkl. wyjdzie ok. 1,5 szkl.) Mnie taka ilość wystarcza na 2 śniadania. Jeśli chcemy zrobić więcej porcji należy składniki proporcjonalnie zwiększyć. Przygotowanie i gotowanie kaszy wymaga nieco czasu, dlatego można ją ugotować wieczorem i zaoszczędzić czas z rana. Jak gotować kaszę? Jak każdą kaszę/ryż warto kupować w kilogramowych opakowaniach, a nie w woreczkach. Ja odmierzoną ilość jaglanki zalewam wrzątkiem, następnie płuczę w zimnej wodzie (kilkakrotnie wymieniam wodę do uzyskania przejrzystości). Taka kasza jest oczyszczona a goryczka nie będzie wyczuwalna. Następnie kaszę przekładam do garnuszka, zalewam 1 szkl. wody i dorzucam szczyptę soli. Gotują na małym ogniu pod przykryciem i nie mieszając, do wchłonięcia wody. Zauważyłam, że sparzenie suchej kaszy i jej wymoczenie skraca czas gotowania, zajmuje to ok. 8-10 min., podczas gdy kaszę w woreczku gotuje się ok. 18-20. 

Do miski włożyć potrzebną ilość kaszy, dorzucić pokrojone mango i banana oraz kubeczek jogurtu. Całość zblendować na mus. Przełożyć do miseczki i gotowe. Można posypać suszoną żurawiną czy orzechami. Podniesie to nieco wartość energetyczną śniadania, ale moim zdaniem ten posiłek akurat powinien dostarczać dużo energii, zwłaszcza o tej porze roku;)

Jeszcze parę słów, o tym co w jaglance jest cenne; podaję wartości odżywcze dla 1 szkl. ugotowanej kaszy*:
  • wartość energetyczna: 207 kcal
  • białko: 6,1 g
  • tłuszcze: 1,7 g
  • tłuszcze nasycone: 0,3 g
  • węglowodany: 41,2 g
  • cukry: 0,2 g
  • błonnik: 2,3 g
  • cholesterol: 0 mg
  • żelazo: 1 mg
  • fosfor: 174 mg
  • magnez: 77 mg
  • mangan: 0,5 mg
  • sód: 3,5 mg
* Źródło: Freer Chrissy, Ziarna dają siłę, Grupa Wydawnicza Foksal sp. z o.o., Warszawa 2015.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz