piątek, 5 lutego 2016

VEGEBURGERY

Tak jak zapowiedziałam, na tym blogu najwięcej będzie dań bazujących na warzywach, kaszach, strączkach, owocach. Dziś przedstawiam smaczną alternatywę dla kotletów! Oto moja wersja burgerów bazujących na ciecierzycy i batacie:) dzięki takiemu połączeniu oraz przyprawom powstało danie słodkawo-pikantne. Kotlety można zjeść nie tylko w postaci burgerów. Są również doskonałym uzupełnieniem sałatki czy, w wersji którą ja preferuję, ciepłe prosto z pieca bez żadnych dodatków!;)

Składniki na 6 burgerów:
  • 3/4 szkl. suchej ciecerzycy
  • 1 batat, nie za duży
  • 1 garści słonecznika
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej (lub innej)
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki chilli w proszku
  • garść świeżej kolendry
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz
Sos jogurtowy:
  • 3 zielone papryczki pepperoni z zalewy
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka mojnezu
Ciecierzycę namoczyć w wodzie przez min. noc. Wypłukać, włożyć do garnka (nie solić!), zalać wodą i gotować do miękkości, ok. 45 min., odcedzić i ostudzić.
Batata przekroić na pół lub ćwiartki, owinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. do miękkości, ok. 30 min.
Słonecznik uprażyć na suchej patelni.
Batata wydrążyć ze skórki, umieścić w misce, dodać ugotowaną ciecierzycę i zblendować.
Dodać pozostałe składniki. Wymieszać całość ręką, spróbować, ewentualnie doprawić. Powinna powstać zwarta masa. Formować w rękach cienkie kotleciki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do zrumienienia, ok. 20 min. w temp. 200 st. W połowie przewrócić burgery na drugą stronę.
Można usmażyć na patelni, wówczas trzeba użyć nieco więcej mąki. 
Sos: marynowane papryczki drobno pokroić, dodać jogurt i majonez. Wymieszać. Posmarować dolną połówkę bułki oraz wierzch burgera.
Pozostały wybór dodatków - wedle uznania:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz