Tydzień bez słodkości to tydzień stracony;) Lubię mieć w domu coś słodkiego, ale równocześnie zdrowego, czyli bez mąki pszennej i białego cukru. Dzięki temu, że niemal codziennie jem małą porcję takiego łakocia nie mam w ogóle chęci na sklepowe słodycze, oblane 'pyszną czekoladą' i wszelkie sklepowe wystawy cukiereczków/ciasteczek/czekoladek nie robią na mnie najmniejszego wrażenia. Dodatkowym plusem poniższych babeczek jest to, że nie wymagają użycia miksera przez co są naprawdę proste i szybkie do zrobienia.
Składniki na ok. 16 babeczek:
suche:
- 1 szkl. zmielonych migdałów*
- 1 szkl. zmielonych płatków owsianych*
- 3/4 szkl. mąki orkiszowej jasnej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/3 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- ziarenka z dwóch strąków kardamonu
mokre:
- 2 jajka
- 2/3 szkl. jogurt naturalnego
- 1/3 szkl. miodu/syropu z agawy/syropu daktylowego (lub innego słodzika, o cukrze TUTAJ)
- 1/3 oliwy/roztopionego oleju kokosowego
Posypka:
- 1 łyżka dowolnych, grubo posiekanych orzechów
- 1 łyżka płatków owsianych
Piekarnik nagrzać do 190 st.C.
Składniki "suche" umieścić w jednej misce i połączyć.
W drugiej misce umieścić składniki "mokre" i wymieszać je ręczną trzepaczką.
W trzech partiach dodać składniki "suche" do "mokrych", wymieszać trzepaczką do całkowitego połączenia. Dodać jabłka i wymieszać.
Foremki na babeczki całkowicie wypełnić masą, posypać posypką, piec ok. 20 min.
Najlepsze są na drugi dzień:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz