Składniki na dwie porcje:
- 1/2 szkl. kaszy pęczak
- całe opakowanie jarmużu (200 g, użyłam pociętych już liści kupionych w Biedronce)
- 1 łyżeczka masła
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 szkl. śmietanki kremówki - 30%
- dwa filety z ryby (ja użyłam halibuta)
- 1/4 szkl. mleka
- 2 łyki mąki kukurydzianej
- sól, pieprz
- masło i oliwa
Kaszę wsypać do miski i dokładnie wypłukać zmieniając kilkakrotnie wodę, do uzyskanie przejrzystości. Przełożyć do garnka, wlać 1,5 szkl. wody, posoli i zagotować. Gotować na małym ogniu przez 15-20 min. do wchłonięcia wody. Po ugotowaniu trzymać pod przykryciem.
Jarmuż umieścić w dużym garnku, zalać wodą i gotować przez 2-3 min., następnie odcedzić i przelać zimną wodą. W tym samym garnku, roztopić łyżeczkę masła, dodać przeciśnięty czosnek i jarmuż. Chwilę podsmażyć, dodać śmietankę i gotować kilka minut. Doprawić solą i pieprzem.
Ryba: Filety opłukać i osuszyć. Do głębokiego talerza wlać mleko, a na płaski wsypać mąkę. Filety moczyć w mleku, przełożyć na drugi talerz, oprószyć solą i pieprzem i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać chlust oliwy i dwie łyżki masła. Smażyć z każdej strony na złoty kolor, ok. 2 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz