środa, 3 lutego 2016

RYBA Z JARMUŻEM I KASZĄ

Oto przepis na nieskomplikowany obiad z rybą w roli głównej.
Składniki na dwie porcje:
  • 1/2 szkl. kaszy pęczak
Jarmuż:
  • całe opakowanie jarmużu (200 g, użyłam pociętych już liści kupionych w Biedronce)
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 ząbek czosnku
  •  1/3 szkl. śmietanki kremówki - 30%
Ryba:
  • dwa filety z ryby (ja użyłam halibuta)
  • 1/4 szkl. mleka
  • 2 łyki mąki kukurydzianej
  • sól, pieprz 
  • masło i oliwa
Kaszę wsypać do miski i dokładnie wypłukać zmieniając kilkakrotnie wodę, do uzyskanie przejrzystości. Przełożyć do garnka, wlać 1,5 szkl. wody, posoli i zagotować. Gotować na małym ogniu przez 15-20 min. do wchłonięcia wody. Po ugotowaniu trzymać pod przykryciem. 
Jarmuż umieścić w dużym garnku, zalać wodą i gotować przez 2-3 min., następnie odcedzić i przelać zimną wodą. W tym samym garnku, roztopić łyżeczkę masła, dodać przeciśnięty czosnek i jarmuż. Chwilę podsmażyć, dodać śmietankę i gotować kilka minut. Doprawić solą i pieprzem.
Ryba: Filety opłukać i osuszyć. Do głębokiego talerza wlać mleko, a na płaski wsypać mąkę. Filety moczyć w mleku, przełożyć na drugi talerz, oprószyć solą i pieprzem i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać chlust oliwy i dwie łyżki masła. Smażyć z każdej strony na złoty kolor, ok. 2 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz