poniedziałek, 1 lutego 2016

SAŁATKA CIESZĄCA OKO

Czyż połączenie intensywnie zielonego i czerwonego koloru nie wygląda zachęcająco?:) Dziś prezentuję sałatkę, która nie tylko jest ucztą dla zmysłu wzroku, ale i dla naszego organizmu. Zasługę tę, należy przypisać jarmużowi, który jest prawdziwą skarbnicą witamin (m.in. K, C, E, kwas foliowy), składników mineralnych (m.in. wapń, żelazo, magnez, potas), przeciwutleniaczy (sulforafan działający przeciwnowotworowo) i błonnika, który, poprawia perystaltykę jelit. Dodajmy do tego kolejną bombę zdrowotną w postaci awokado i mamy porcję zdrowia na talerzu!

Składniki na dwie porcje:
  • 100g liści jarmużu (do kupienia w Biedronce)
  • 1 miękkie awokado
  • 1/2 granata
  • pestki dyni, siemię lniane
Dressing:
  • 4 łyżki oliwy 
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki tahini (pasta z prażonych i zmielonych nasion sezamu)
  • szczypta soli 
Do miski włożyć jarmuż, pokrojone w kostkę awokado oraz wyłuskane owoce granatu. Składniki dressingu wymieszać i dodać do sałatki. Posypać 2 łyżkami pestek dyni i 1 łyżką siemienia lnianego.
Idealna sałatka na lunch czy kolację.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz