Czyż połączenie intensywnie zielonego i czerwonego koloru nie wygląda zachęcająco?:) Dziś prezentuję sałatkę, która nie tylko jest ucztą dla zmysłu wzroku, ale i dla naszego organizmu. Zasługę tę, należy przypisać jarmużowi, który jest prawdziwą skarbnicą witamin (m.in. K, C, E, kwas foliowy), składników mineralnych (m.in. wapń, żelazo, magnez, potas), przeciwutleniaczy (sulforafan działający przeciwnowotworowo) i błonnika, który, poprawia perystaltykę jelit. Dodajmy do tego kolejną bombę zdrowotną w postaci awokado i mamy porcję zdrowia na talerzu!
Składniki na dwie porcje:
- 100g liści jarmużu (do kupienia w Biedronce)
- 1 miękkie awokado
- 1/2 granata
- pestki dyni, siemię lniane
- 4 łyżki oliwy
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki tahini (pasta z prażonych i zmielonych nasion sezamu)
- szczypta soli
Do miski włożyć jarmuż, pokrojone w kostkę awokado oraz wyłuskane owoce granatu. Składniki dressingu wymieszać i dodać do sałatki. Posypać 2 łyżkami pestek dyni i 1 łyżką siemienia lnianego.
Idealna sałatka na lunch czy kolację.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz