Zwolennicy koziego sera powinni być zadowoleni! Oto sałatka idealna na kolację dzięki ciepłemu elementowi właśnie w postaci sera. Dodatkami są zalegające w lodówce "niedokończone" warzywa oraz składnik równoważący ostry smak sera - granat. Polecam!
Składniki:
- roszponka
- pomidorki koktajlowe
- kilka czarnych oliwek
- ser kozi w roladce + oliwa + płatki migdałów
- granat (myślę, że suszona żurawina też się sprawdzi)
- dressing: łyżka oliwy + łyżka octu balsamicznego + szczypta soli
- ew. kawałek pieczywa
Na talerzu ułożyć umytą sałatę, pokrojone oliwki i pomidorki. Roladę sera pokroić na grubsze plastry, obtoczyć je w oliwie i płatkach migdałowych. Rozgrzać odrobinę oliwy na patelni i obsmażyć ser z dwóch stron. Przełożyć na talerz. Posypać pestkami żurawiny i skropić dressingiem.
Roszka oponka z kozim serem? Kozy sa ostatnio politycznie niepopularne ;)
OdpowiedzUsuń