niedziela, 14 lutego 2016

OMLET

Nigdy nie byłam zwolenniczką omletów. Wydawały się trudne do zrobienia a i smak mnie nie zachwycał. Sytuacja się zmieniła diametralnie, kiedy postanowiłam dać im ostatnią szansę i wypróbowałam przepis Katie Quinn Davies. Rezultat przerósł moje oczekiwania, a mój mąż stwierdził, że woli omlety od jajecznicy! Ich dodatkową zaletą jest prostota wykonania. 
Składniki na 1 omlet:
  • kilka pieczarek, ok. 70 g*
  • masło
  • sól, pieprz
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • garstka świeżego szpinaku*
  • odrobina startego sera
Szpinak wypłukać i osuszyć. 
Pieczarki pokroić w kosteczkę. Rozgrzać łyżeczkę masła na dużej patelni, dodać pieczarki, odrobinę je posolić i popieprzyć. Smażyć kilka minut aż zmiękną. Przełożyć je na talerz, patelnię przetrzeć ręcznikiem papierowym. 
Jajka, mleko i szczyptę soli zmiksować na wysokich obrotach, aż masa się spieni (ok. 2 min.) Można również umieścić składniki w kielichu blendera i blendować pół minuty. 
Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła, wylać masę omletową. Na połowie umieścić szpinak, pieczarki i zetrzeć kawałek sera. Smażyć na małym ogniu. Gdy brzegi omletu zaczną się ścinać (brązowieć), delikatnie złożyć go na pół. Smażyć ok. minuty. Następnie obrócić na drugą stronę i smażyć tyle samo. 
Zsunąć na talerz i od razu zjadać:) 
*Lepiej nie dawać za dużo nadzienia do środka omletu, bo utrudni to jego przewracanie. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz