wtorek, 16 lutego 2016

ZDROWA ZUPA BROKUŁOWA

Gorąco polecam zupę zrobioną na bazie samych warzyw, bez żadnych dodatków smakowych typu wegeta. Jest ona naprawę smaczna i z pewnością nie brakuje jej żadnego glutaminianu:) Bardzo dobrze się sprawdza jako lekka kolacja.
Przepis może wydać się nieco skomplikowany, ale bynajmniej taki nie jest. Pierwszym etapem jest zrobienie tzw. warzywnej bazy, którą potem wykorzystuje się do zupy. Ja celowo zrobiłam tej bazy dużo więcej, żeby resztę móc zamrozić i wykorzystać przy następnej okazji. Etap drugi to przygotowanie właściwej zupy.

Składniki na bazę warzywną:
  • 5 niewielkich marchewek
  • 2 pietruszki
  • ćwiartka dużego selera
  • 2 niewielkie cebule
  • oliwa
  • 1,5 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz
Marchew, pietruszki, seler obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. 
Cebulę pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać chlust oliwy i wrzucić cebulę. Po chwili dodać nieco wody, kurkumę, przyprawy i dusić. Po ok. 5 min. dodać starte warzywa i dusić całość do miękkości podlewając wodą (ok. 10min.).
Z tak przygotowanej bazy odłożyć 1 szkl., resztę ostudzić i zamrozić w dwóch osobnych pojemnikach.

Zupa brokułowa:
  • dwa brokuły (ok. 1 kg)
  • 5 większych ziemniaków
  • 1 szkl. powyższej bazy warzywnej
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • do podania: jogurt naturalny, pestki dyni/siemię lniane/grzanki
Do dużego garnka wlać ok. 2 litrów wody i zagotować. Wrzucić różyczki brokułów, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przyprawy. Gotować aż warzywa zmiękną. Wyłowić i wyrzucić ziele angielskie. Dodać bazę warzywną i całość zmiksować blenderem. W razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać z jogurtem lub grzankami.
Z podanych składników wyszła ilość dla 4 osób. Można zmniejszyć składniki o połowę lub resztę zupy zamrozić, lub jeść przez kolejne 3 dni;)
Źródło: J. Bator, Zamień chemię na jedzenie, Wydawnictwo ZNAK, Kraków 2013.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz