środa, 3 lutego 2016

CHLEB NA DROŻDŻACH

To, że samodzielnie zrobiony chleb jest o niebo lepszy od kupnego, nikogo nie dziwi. Jest smaczniejszy, ma dłuższy termin przydatności, jest bardziej sycący i przede wszystkim, nie skalany niepotrzebnymi dodatkami. Jednak z chlebem nie jest tak łatwo, bo: przydałby się zakwas, bo trzeba mieć wprawę, sprawdzony przepis i oczywiście dużo wolnego czasu. Dla tych argumentów wychodzę naprzeciw! Ja co prawda, nie jestem wprawionym piekarzem, ale mam swój niezawodny przepis, który nie pochłania dużej ilości czasu i co najważniejsze, chlebek wychodzi bardzo dobry. Ma opieczoną skórkę, zwartą strukturę dzięki czemu się nie kruszy, jest treściwy i przede wszystkim smaczny! Spróbujcie:) 

Składniki na szeroką keksówkę:
  • 300 g mąki pszennej razowej chlebowej
  • 100 g mąki żytniej jasnej
  • 100 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 10 g suchych drożdży
  • 2 łyżki miodu
  • 340 ml ciepłej wody
  • 60 g słonecznika
  • 60 g pestek dyni
  • 40 g sezamu
  • 40 g lnu
  • dla wielbicieli: 1 łyżeczka kminku lub czarnuszki
Mąki, sól, drożdże umieścić w dużej misce i wymieszać. Mieszając mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego, dodać stopniowo wodę, miód, nasiona. Wyrabiać, aż ciasto będzie jednolite i gładkie, ok. 10 min. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 1,5-2 godz.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. 
Ciasto ponownie wyrobić, przez 2-3 min. Wyłożyć do blaszki i przetrzeć wierzch ciepłą wodą. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 min, aż ciasto podrośnie. 
Nagrzać piekarnik do 230 st. Piec chleb 25-30 min, aż bochenek postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos, albo jak skórka będzie mocno zrumieniona. 
Najlepiej kroi się po wystudzeniu.  

Źródło: tutaj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz