Oto kolejna propozycja na jednogarnkowe danie pełne warzyw. Bardzo cenię sobie potrawy, które robi się szybko, są smaczne i dodatkowo można wykorzystać w nich to, co zalega w lodówce;) Taką potrawą jest właśnie curry. Ja wykorzystałam resztki warzyw oraz dorzuciłam kawałek filetu z dorsza. Na pewno sprawdzą się tu takie warzywa jak: cukinia, bakłażan, fasolka szparagowa, dynia, batat, kalafior, jarmuż, szpinak, a także filet z kurczaka, indyka, ryb, krewetki.
Składniki na 4 porcje:
- cebula
- 1 ząbek czosnku
- pół papryczki chilli
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- 1 puszka mleka kokosowego
- 3 liście limonki kaffir (można pominąć)
- 5 pieczarek
- pół papryki
- cukinia
- 1 kartonik/puszka krojonych pomidorów
- sól
- filet z dorsza + odrobina sosu sojowego
Cebulę i chilli posiekać w kostkę. Pieczarki pokroić w plastry, paprykę w paski a cukinię w ćwiartki.
Na głębokiej patelni rozgrzać chlust oliwy. Dodać cebulę, papryczkę chilli oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażyć i dodać pastę curry, wymieszać. Wlać mleko kokosowe, dodać liście limonki jeśli używamy, pieczarki, paprykę oraz cukinię. Gotować na niewielkim ogniu. Dodać pomidory. Gotować kilka minut, warzyw mają być chrupkie a nie rozgotowane. W międzyczasie filet z dorsza skropić sosem sojowym, pokroić w kostkę i dodać do curry. Gotować jeszcze ok. 1-2 min. W razie konieczności doprawić solą. Podawać z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz