czwartek, 18 lutego 2016

CURRY Z WARZYWAMI I RYBĄ

Oto kolejna propozycja na jednogarnkowe danie pełne warzyw. Bardzo cenię sobie potrawy, które robi się szybko, są smaczne i dodatkowo można wykorzystać w nich to, co zalega w lodówce;) Taką potrawą jest właśnie curry. Ja wykorzystałam resztki warzyw oraz dorzuciłam kawałek filetu z dorsza. Na pewno sprawdzą się tu takie warzywa jak: cukinia, bakłażan, fasolka szparagowa, dynia, batat, kalafior, jarmuż, szpinak, a także filet z kurczaka, indyka, ryb, krewetki. 
Składniki na 4 porcje:
  • cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • pół papryczki chilli
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 3 liście limonki kaffir (można pominąć)
  • 5 pieczarek
  • pół papryki
  • cukinia
  • 1 kartonik/puszka krojonych pomidorów 
  • sól
  • filet z dorsza + odrobina sosu sojowego
Cebulę i chilli posiekać w kostkę. Pieczarki pokroić w plastry, paprykę w paski a cukinię w ćwiartki.
Na głębokiej patelni rozgrzać chlust oliwy. Dodać cebulę, papryczkę chilli oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażyć i dodać pastę curry, wymieszać. Wlać mleko kokosowe, dodać liście limonki jeśli używamy, pieczarki, paprykę oraz cukinię. Gotować na niewielkim ogniu. Dodać pomidory. Gotować kilka minut, warzyw mają być chrupkie a nie rozgotowane. W międzyczasie filet z dorsza skropić sosem sojowym, pokroić w kostkę i dodać do curry. Gotować jeszcze ok. 1-2 min. W razie konieczności doprawić solą. Podawać z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz