czwartek, 11 lutego 2016

SAŁATKA Z ROSZPONKĄ I JAJKIEM

Oto kolejna propozycja na lunch czy kolację. Sałatka warzywna wzbogacona makaronem i jajkiem, które to jednak stanowią dodatek a nie są dominującymi składnikami. Lepiej, żeby w polu widzenia więcej było warzyw:)
A propos makaronu. Jak wiadomo składa się on głównie z mąki, dobrze więc wybierać taki, który nie ma w składzie mąki pszennej oraz jajek w proszku zamiast zwykłych. 


Składniki na 1 miskę:
  • dwie garści nieugotowanego makaronu
  • 150 g roszponki
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • kilka czarnych oliwek
  • 3/4 papryki
  • 1 jajko
  • dressing: dwie łyżki oliwy + pół łyżeczki musztardy ziarnistej + kilka kropel soku z cytryny + sól i pieprz
  • łyżeczka pestek dyni i pół łyżeczki siemienia lnianego
Makaron ugotować al dente. Jajko ugotować na pół miękko, czyli gotować przez 4 min. Składniki na dressing wymieszać w małej miseczce.
Umytą i osuszoną roszponkę włożyć do miski, dodać pokrojone na ćwiartki pomidorki, oliwki i paprykę. Dodać makaron oraz dressing i wymieszać. Na wierch ułożyć jajko pokrojone w ćwiartki. Posypać pestkami. Zajadać:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz