Oto kolejna propozycja na lunch czy kolację. Sałatka warzywna wzbogacona makaronem i jajkiem, które to jednak stanowią dodatek a nie są dominującymi składnikami. Lepiej, żeby w polu widzenia więcej było warzyw:)
A propos makaronu. Jak wiadomo składa się on głównie z mąki, dobrze więc wybierać taki, który nie ma w składzie mąki pszennej oraz jajek w proszku zamiast zwykłych.
A propos makaronu. Jak wiadomo składa się on głównie z mąki, dobrze więc wybierać taki, który nie ma w składzie mąki pszennej oraz jajek w proszku zamiast zwykłych.
Składniki na 1 miskę:
- dwie garści nieugotowanego makaronu
- 150 g roszponki
- 6 pomidorków koktajlowych
- kilka czarnych oliwek
- 3/4 papryki
- 1 jajko
- dressing: dwie łyżki oliwy + pół łyżeczki musztardy ziarnistej + kilka kropel soku z cytryny + sól i pieprz
- łyżeczka pestek dyni i pół łyżeczki siemienia lnianego
Makaron ugotować al dente. Jajko ugotować na pół miękko, czyli gotować przez 4 min. Składniki na dressing wymieszać w małej miseczce.
Umytą i osuszoną roszponkę włożyć do miski, dodać pokrojone na ćwiartki pomidorki, oliwki i paprykę. Dodać makaron oraz dressing i wymieszać. Na wierch ułożyć jajko pokrojone w ćwiartki. Posypać pestkami. Zajadać:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz