Tym razem zachęcam do wypróbowania bardzo zdrowego ciasta, na bazie kaszy jaglanej, kefiru i owoców. Wygląd wypieku być może nie wznosi się na wyżyny, ale w przypadku tzw. słodyczy tygodniowych nie jest to najważniejsze;) Ciasto jest oczywiście z rodzaju "ekspresowych", czyli robi się je i szybko i prosto.
Składniki, użyłam tortownicy o śr. 25 cm., ale może być mniejsza:
- 0,5 szkl. suchej kaszy jaglanej
- 1 szkl. wody
- kilka jabłek (użyłam 5 małych, mają one wypełnić dno blaszki)
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3/4 szkl. mąki pełnoziarnistej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 3/4 szkl. kefiru/maślanki
- 1 duże jajko
- 1/3 szkl. oliwy/płynnego oleju kokosowego
- 0,5 szkl. miodu/syropu z agawy/syropu daktylowego/syropu klonowego
Kaszę ugotować w szklance wody (jak gotować kaszę: TUTAJ), i ostudzić.
Piekarnik nagrzać do 200 st.C.
Nieobrane jabłka pokroić w grubsze plastry i ułożyć ciasno w wyłożonej papierem do pieczenia formie. Jabłka posypać żurawiną oraz cynamonem.
W mniejszej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sodę.
W drugiej większej misce umieścić ugotowaną kaszę (można ją delikatnie rozdrobnić blenderem), dodać kefir, jajko, oliwę, słodzik i wymieszać mikserem do połączenia składników.
Suche składniki dodać w dwóch partiach do mokrych i zmiksować tak, żeby całość się połączyła.
Otrzymaną masę, dość gęstą, wylać na jabłka i delikatnie rozprowadzić na całej powierzchni.
Piec ok. 40 min. Po wyciągnięciu z piekarnika, odczekać 10 min., zdjąć obręcz, przyłożyć duży talerz i odwrócić ciasto. Najlepsze jest po wystygnięciu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz