wtorek, 9 lutego 2016

SPRING ROLLS

Jako stała bywalczyni w tzw. dyskontach, nie mogłam przejść obojętnie obok 'tygodnia kuchni azjatyckiej'. Nabyłam więc papier ryżowy, który nie powinien odstraszać kolorowym opakowaniem, bo jego skład jest na prawdę dobry! Mamy tu jedynie mąkę ryżową, wodę i sól. Wypełnienie moich spring rollsów stanowił makaron z warzywami, jednak można nadziać je np. kurczakiem czy tym co nam przyjdzie do głowy. Mój sos był słodko-ostry, ale można użyć dowolnego ulubionego dipu.

Składniki: 
  • opakowanie papieru ryżowego (użyłam cieniutkiego Vermicelli)
  • szpinak/roszponka
  • makaron ryżowy
  • marchewka
  • 1/2 papryki
  • 1/2 ogórka
  • kalarepa
Sos do maczania:
  • 1 łyżka octu ryżowego (lub sok z cytryny)
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1,5 łyżki cukru
  • 6 łyżek wody
  • sok z 1 limonki
  • papryczka chilli
Marchewkę, paprykę, ogórka, kalarepę pokroić w słupki. Przygotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić. 
Arkusz papieru ryżowego namoczyć w wodzie aż zmięknie (ok. 10 sek.), przełożyć na płaski talerz i układać: szpinak, makaron, warzywa. Zwijać papier jak krokiety: boki do środka i całość w rulonik. Powtórzyć z resztą arkuszy. 
Składniki na sos wymieszać, tak żeby rozpuścić cukier. 
Spring rollsy maczać w sosie i jeść:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz