Gorąco polecam poniższe ciasto, a w zasadzie mogą być to również batoniki, zrobione z płatków owsianych i bakalii. Są pyszne, zdrowe i słodkie! Sprawdzą się na drugie śniadanie, na podwieczorek, na wycieczcie i w pracy. Ich zaletą jest to, że możemy wykorzystać tu dowolne bakalie, orzechy, czekoladę... Wykonanie zajmuje naprawdę niewiele czasu:)
Składniki, na keksówkę:- 100 g oleju kokosowego
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki wrzątku
- 100 g płatków owsianych górskich
- 100 g mąki
- 100 g wiórków kokosowych
- 6-7 suszonych moreli
- 30 g gorzkiej czekolady
- 50 g syropu daktylowego/klonowego/miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 jajko
Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
Olej roztopić w garnuszku. Sodę zalać wrzątkiem, wymieszać i dodać do oleju.
Płatki owsiane może nieco rozdrobnić w blenderze. W misce umieścić płatki owsiane, mąkę, wiórki kokosowe. Dodać posiekane lub rozdrobnione blenderem morele i czekoladę. Dodać słodzik, sok z cytryny i jajko. Całość wymieszać ręką do połączenia składników. Masę wyłożyć do formy, docisnąć do formy i wstawić do piekarnika. Piec ok. 20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz