Oto kolejna propozycja na pyszną sałatkę zawierającą dostępne obecnie warzywa. Jeśli mamy już upieczone buraczki, przygotowanie jej zajmie nam dosłownie kilka minut. Oprócz buraczków mamy tu i cenny szpinak, i awokado, i białko w postaci serka. Jeśli całość zagryziemy kromką chleba dostarczymy sobie porcję węglowodanów i tym samym posiłek będzie kompletny!:) Zachęcam do wypróbowania, sałatka jest jedną z moich ulubionych.
Składniki na 1 porcję:- garść szpinaku
- 3-4 pomidorki koktajlowe
- pół awokado*
- 1 duży upieczony burak (jak upiec buraki: TUTAJ)
- pół opakowania serka wiejskiego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka oleju (np. rzepakowego)
- sól, pieprz
- ew. kromka chleba na zakwasie
Opłukany i wysuszony szpinak ułożyć na głębokim talerzu. Dodać pokrojone pomidorki, awokado, buraka oraz serek wiejski. Całość skropić sokiem z cytryny i oliwą. Delikatnie oprószyć solą i pieprzem. Zajadać!:)
* Awokado:
- bardzo cenny owoc ze względu na dużą ilość tłuszczy, witamin, błonnika i składników mineralnych
- zawiera m.in.:
- witaminy A, B1, B2, C, E, PP, K,
- kwas foliowy
- wapń, potas (znacznie więcej niż banany!), fosfor, cynk
- jest kaloryczny, ale nie należy się tym przejmować
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz