Ostatnimi czasy zauważyłam, że gotowanie łączy!;) W mojej kuchni powoli kiełkuje mi konkurencja. Mój mąż wyraźnie zaczął się interesować gotowaniem, a na dowód tego przedstawiam zupę, którą mnie uraczył, i która była pyszna!:) Turecki krem z soczewicy robi się błyskawicznie i, jak przystało na tureckie klimaty, jest bardzo aromatyczny. Polecam więc szczególnie zwolennikom wyrazistych smaków. Z podanych proporcji wyszły dwie porcje zupy, dlatego lepiej zrobić od razu z podwójnej ilość. Przepis zaczerpnięty ze strony: veganricha.com/
Składniki:- łyżka oliwy
- 3/4 szkl. posiekanej cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 1/3 szkl. pokrojonej marchewki (1 średnia)
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu (lub do smaku)
- 1/4 łyżeczki płatków chilli (lub po prostu chilli)
- 1 pomidor, pokrojony w kostkę
- mały słoiczek przecieru pomidorowego (90 g)
- 1 łyżka posiekanej świeżej mięty (lub 1/2 łyżeczki suszonej)
- 1/2 szkl. suchej czerwonej soczewicy*
- 3 szkl. bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczki soli
- do podania: płatki chilli, posiekany listek mięty, 1/2 łyżeczki soku z cytryny i oliwy
W rondlu lub garnku, rozgrzać oliwę i dodać cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i szczyptę soli - smażyć na średnim ogniu ok. 5 min. Dodać marchew i przyprawy. Dokładnie wymieszać i gotować 2 min. Dodać pomidora, przecier, miętę i gotować 2 min. Dodać soczewicę, bulion i sól. Przykryć i gotować na małym ogniu, aż soczewica zmięknie (ok. 15 min.). Doprawić jeśli jest potrzeba. Jak soczewica zmięknie, ostudzić nieco garnek i zmiksować całość na krem. Zupę przelać do miseczek, posypać miętą, chilli, skropić sokiem z cytryny i oliwą. Jeśli chcemy złagodzić nieco ostrość zupy, można podawać z kleksem jogurtu.
*czerwonej soczewicy nie trzeba wcześniej moczyć. Konieczne jest natomiast dokładne jej wypłukanie - kilkukrotna wymiana wody, do uzyskania przejrzystości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz