środa, 16 marca 2016

HUMMUS

Do zamieszczenia przepisu na hummus nosiłam się z zamiarem od momentu założenia bloga. Jednak mimo tego, że tę pastę robię regularnie, próby wykonania jako takich zdjęć przerosły moje możliwości:( Wczoraj zrobiłam kolejne podejście. Wciąż nie wygląda to apetycznie i zachęcająco, ale przez to, że dla hummusu już dawno straciłam głowę, postanowiłam zamieści zdjęcia takie jakie są. Dodam tylko, że pasta z ciecierzycy jest świetną przekąską i dodatkiem. Można jeść ją z surowymi warzywami (marchewką, papryką, ogórkiem, kalarepą...), z arabskim chlebkiem, można traktować ją jako smarowidło do chleba czy naleśników. Bardzo dobrze sprawdza się również na imprezach oraz jako przekąska przed TV! Z przygotowaniem hummusu jest trochę jak z sałatką jarzynową - niby wszyscy używają takich samych składników, ale u każdego smakuje inaczej;) Hummus daje duże możliwości, może być bardzo gęsty lub lejący, może być delikatny lub mocno przyprawiony, wszystko zależy od naszych upodobań. W każdym razie na początek radzę zrobić klasyczną wersję, a z czasem urozmaicać i eksperymentować.
Składniki na 1dużą miseczkę:
  • 1 szkl. suchej ciecierzycy*
  • 4 łyżki pasty sezamowej tahini (lub więcej)*
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki kuminu
  • ok. 1/2 szl. wody (lub więcej, w zależności od tego, jaką konsystencję chcemy uzyskać)
*Ciecierzycę zalać wodą i zostawić do namoczenia na minimum 12 godz. Po tym czasie umieścić ciecierzycę w garnku, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości, ok. 45 min. (Nie solić!). W wersji ekspresowej można użyć ciecierzycę z puszki, tę wystarczy odsączyć i przepłukać, jednak warto użyć suchej ciecierzycy - hummus jest wtedy dużo lepszy.
Ciecierzycę umieścić w wysokim pojemniku, dodać tahini, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, nieco wody i zblendować całość na gładką pastę. Wierzch można polać odrobiną oliwy i posypać np. płatkami chilli, kuminem, czarnuszką...  Zajadać! Uwaga: hummus uzależnia;)

*jeśli tahina jest bardzo rzadka daję nawet pół słoiczka, jeśli gęsta używam ok. 4 kopiastych łyżek


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz