wtorek, 1 marca 2016

SZYBKA POTRAWKA Z BAKŁAŻANEM

Za moim oknem śnieg pada od wczoraj. Aura sprzyja jedynie siedzeniu pod kocem;) Ale przecież jeść trzeba! Moją propozycją na rozgrzewające i ekspresowe danie jest potrawka z bakłażanem i pomidorami.
Składniki:
  • 1 duży bakłażan
  • cebula
  • 1 większy ząbek czosnku
  • pół papryczki chilli
  • dwie puszki krojonych pomidorów
  • płaska łyżka cukru
  • łyżka suszonego oregano
  • sól, pieprz
  • ser feta
  • ewentualnie listki bazylii
Na patelni rozgrzać chlust oliwy. Bakłażana pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię, delikatnie posolić. Smażyć aż bakłażan zmięknie, ok. 5 min, następnie przełożyć go na talerz. Ponownie rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną papryczkę chilli. Smażyć aż cebulka się zeszkli. Dodać pomidory z puszki, bakłażana, cukier i oregano. Jeśli było zbyt mało soku w pomidorach można dolać nieco wody. Gotować na małym ogniu 5-10 min. Na koniec posolić oraz szczodrze popieprzyć. Nałożyć do miseczki, posypać kawałkami fety i listkami bazylii. Podawać od razu, najlepiej z kawałkiem świeżego pieczywa. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz