Składniki:
- 1 duży bakłażan
- cebula
- 1 większy ząbek czosnku
- pół papryczki chilli
- dwie puszki krojonych pomidorów
- płaska łyżka cukru
- łyżka suszonego oregano
- sól, pieprz
- ser feta
- ewentualnie listki bazylii
Na patelni rozgrzać chlust oliwy. Bakłażana pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię, delikatnie posolić. Smażyć aż bakłażan zmięknie, ok. 5 min, następnie przełożyć go na talerz. Ponownie rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną papryczkę chilli. Smażyć aż cebulka się zeszkli. Dodać pomidory z puszki, bakłażana, cukier i oregano. Jeśli było zbyt mało soku w pomidorach można dolać nieco wody. Gotować na małym ogniu 5-10 min. Na koniec posolić oraz szczodrze popieprzyć. Nałożyć do miseczki, posypać kawałkami fety i listkami bazylii. Podawać od razu, najlepiej z kawałkiem świeżego pieczywa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz