poniedziałek, 28 marca 2016

MAZUREK

Temat świąt zamykam mazurkiem, który gościł na moim stole i zniknął zadziwiająco szybko. Ciasto zrobiłam z mąki orkiszowej i zmielonych migdałów, nadzienie stanowiła konfitura malinowa oraz lekki krem kokosowy. Ciasto oczywiście sprawdzi się nie tylko w święta więc zachęcam do wypróbowania:)
Składniki na ciasto:
  • 150 g mąki ( użyłam 100 g orkiszowej i 50 g ryżowej)
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 2 łyżki cukru
  • 125 g zimnego masła
  • 1 jajko
Mąkę, zmielone migdały, cukier, pokrojone w kostkę masło i jajko zagnieść (nie za długo, tylko do połączenia składników). Uformować kulę i schłodzić w lodówce przez ok. 1 godz. Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Ciasto rozwałkować, przenieść do natłuszczonej formy i ją wylepić. Ciasto podziurkować widelcem. Piec do zbrązowienia, tj. ok. 25 min. 

Masa kokosowa:
  • śmietanka z dwóch puszek mleka kokosowego
  • 7-8 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 5 łyżek wiórek kokosowych
Dodatkowo:
  • 4 łyżki konfitury malinowej
  • do dekoracji: wiórki kokosowe, płatki migdałowe, kakao...
Puszki z mlekiem kokosowym schłodzić w lodówce (najlepiej umieść na noc). W misce umieścić stałą, białą cześć z puszek z mlekiem (część płynną można wykorzystać do zrobienia koktajli owocowych: KLIK). Dodać cukier i ubić na sztywno. Dodać pozostałe składniki i zmiksować. 

Ostygnięty spód wysmarować konfiturą malinową, na nią wyłożyć masę kokosową i rozprowadzić równomiernie na całej powierzchni. Całość ozdobić według uznania:) Mazurka umieścić w lodówce na co najmniej kilka godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz