piątek, 4 marca 2016

KUSKUS Z BURACZKAMI

Kolejna porcja zdrowia! Sałatka z kuskusem, pieczonymi buraczkami i serem to idealna kolacja lub lunch na tę porę roku. Danie treściwe, smaczne, zdrowe i w dodatku kolorowe;) Samą sałatkę robi się błyskawicznie, pod warunkiem, że mamy upieczone buraczki, które to niestety muszą swoje odsiedzieć w piekarniku. 
Składniki (z podanych ilości wychodzi naprawdę dużo sałatki):
  • 0,5 kg buraków*
  • 200 g kaszy kuskus
  • 1/3 szkl. oleju (np. rzepakowego)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • ser feta lub rolada kozia
  • pestki dyni
  • dwie garście rukoli
*Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Buraczki dokładnie umyć i osuszyć. Każdego buraka owinąć folią aluminiową i piec do miękkości, ok. 1 godz. Duże buraki lepiej pokroić na mniejsze kawałki, co skróci czas pieczenia. Polecam również upieczenie od razu większej ilości buraków i wykorzystywanie ich w następnych dniach. 

Kaszę kuskus przyrządzić zgodnie z opisem na opakowaniu. Dodać oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku i wymieszać. Upieczone buraczki obrać i pokroić w drobną kostkę, dodać do kaszy. Ser pokroić w kostkę i również dodać do całości. Na talerzu rozłożyć po garści rukoli a na nią położyć sałatkę. Posypać pestkami dyni. Jeść:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz