czwartek, 3 marca 2016

LEKKI ZDROWY SERNIK

Chodził, chodził i wychodził! Ciągnął się za mną sernik i w końcu zrobiłam:) Czym się różni to ciasto od innych dostępnych w internecie? Nie jest to sernik oblany toną czekolady czy karmelem, zapieczony pod bezą czy ze spodem z ciasteczek. Tutaj mamy sernik w czystej postaci, delikatny, mokry, pyszny. Jeśli szukamy sernika lekkiego i zdrowego, oto on! 
Składniki (użyłam blachy o śr. 25 cm, polecam użyć mniejszej wówczas sernik będzie nieco wyższy):
  • 800 g twarogu (użyłam gotowego z wiaderka, który w składzie miał tylko mleko, śmietankę, kultury bakterii; lepiej unikać: skrobi modyfikowanej, mleka w proszku, cukru, wody, stabilizatorów)
  • 3 duże jaja (oddzielnie białka i żółtka)
  • 3/4 szkl. cukru (o cukrze TUTAJ)
  • śmietanka kokosowa (stała część w puszcze mleka kokosowego)*
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Piekarnik nagrzać do 170 st. C. Żeby sernik był wilgotny najlepiej piec go w tzw. kąpieli wodnej, oznacza to, że na dnie piekarnika należy umieścić dodatkową blaszkę/naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Formę z sernikiem ustawić na środkowej półce piekarnika.
Twaróg umieścić w misce, dodać żółtka i zmiksować. Dodać cukier w 3 partiach, następnie śmietankę kokosową, sok z cytryny i mąkę. W osobnej misce ubić białka, ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Pianę dodać do twarogu i wymieszać delikatnie łyżką. Wylać sernik na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec 15 min, po czym zmniejszyć temperaturę do 150 st. C i piec 1 godz. i 20 min.

* śmietankę kokosową uzyskuje się poprzez schłodzenie puszki mleka kokosowego w lodówce. Jest to ta biała, stała część. Wodę można wykorzystać do czegoś innego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz