Kolejną propozycją na danie z nasionami roślin strączkowych jest fasolka w sosie pomidorowym. Można by ją porównać do tradycyjnej fasolki po bretońsku, ale tej moje brakuje mięsa;) Ja lubię dobrze doprawioną i z dużą ilością majeranku. Ilość przypraw można oczywiście dodawać po trochu, jeśli ktoś preferuje delikatniejsze smaki. W sezonie letnim warto wykorzystać świeże pomidory.
Składniki na 2-3 porcje:- 1szkl. suchej białej fasoli*
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- szczypta płatków chilli/chilli w proszku
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżeczki majeranku
- 500 ml przecieru pomidorowego (passaty)
- ok. 3/4-1 szkl. wody
- 0,5-1 łyżeczka soli
- pieprz
*fasolę namoczyć w wodzie przez min. 12 godz. Po tym czasie wymienić wodę i ugotować fasolę. Gotowanie zajmie ok. 1 godz. Następnie fasolę odcedzić.
Na głębokiej patelni rozgrzać chlust oliwy, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, następnie przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy, ziela angielskie. Smażyć na niewielkim ogniu, do zeszklenia cebuli. Następnie dodać chilli, oregano, majeranek i wlać przecier pomidorowy. Dodać ugotowaną fasolkę, sól i pieprz. Gotować na małym ogniu ok. 50-60 min. Podczas gotowania dodawać partiami wodę. Na koniec doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby. Jeść z kawałkiem chleba z masłem:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz