Dziś prezentuję gęstą, treściwą i bardzo smaczną zupę. Jest to połączenie tradycyjnego krupniku z pieczarkową. W zupie nie ma gotowych polepszaczy smaku, jest ona doprawiona wyłącznie przyprawami i ziołami. Bulion zrobiłam na bazie samych warzyw. Zachęcam do robienie samodzielnie wywarów warzywnych, bo są one proste, smacznie i oczywiście zdrowsze niż te z kostki:)
Składniki:- 300 g pieczarek
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 3 ziemniaki
- 3 marchewki
- 1/3 szkl. suchej kaszy jęczmiennej
- 2,5 l bulionu warzywnego*
- 2 łyżki śmietany 30% (polecam użyć takiej, która w składzie nie ma stabilizatora karagenu. Taką śmietankę ma np. Tesco i President)
- sól, pieprz
*bulion warzywny: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 selera, 1 por, 1
cebulę umieścić w garnku, zalać 3l wody i zagotować. Dodać: 2 łyżeczki
soli, 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, pieprz, 1 łyżeczkę lubczyku,
3 kawałki suszonych grzybów. Gotować na małym ogniu przez 1 godz.
Bulion przelać przez sito i wykorzystać do zrobienia zupy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz