wtorek, 22 marca 2016

GĘSTY KRUPNIK PIECZARKOWY

Dziś prezentuję gęstą, treściwą i bardzo smaczną zupę. Jest to połączenie tradycyjnego krupniku z pieczarkową. W zupie nie ma gotowych polepszaczy smaku, jest ona doprawiona wyłącznie przyprawami i ziołami. Bulion zrobiłam na bazie samych warzyw. Zachęcam do robienie samodzielnie wywarów warzywnych, bo są one proste, smacznie i oczywiście zdrowsze niż te z kostki:)
Składniki:
  • 300 g pieczarek
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 3 ziemniaki
  • 3 marchewki 
  • 1/3 szkl. suchej kaszy jęczmiennej
  • 2,5 l bulionu warzywnego*
  • 2 łyżki śmietany 30% (polecam użyć takiej, która w składzie nie ma stabilizatora karagenu. Taką śmietankę ma np. Tesco i President)
  • sól, pieprz
Pieczarki obrać, posiekać w plastry. W garnku rozgrzać chlust oliwy, wrzucić pieczarki i rozmaryn. Smażyć na małym ogniu przez ok. 10 min. W międzyczasie obrać i pokroić w kosteczkę ziemniaki i marchewki, po czym wrzucić je do garnka. Zalać całość bulionem i zagotować. Gotować na małym ogniu ok. 10 min. Po tym czasie dodać wypłukaną kaszę jęczmienną. Gotować całość do miękkości warzyw i kaszy, ok. 10 min. Doprawić zupę pieprzem i ewentualnie solą. Zdjąć garnek z ognia. Do miseczki wlać 1 chochelkę zupy, dodać śmietankę i wymieszać. Dodać całość do zupy. Można jeść:)

*bulion warzywny: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 selera, 1 por, 1 cebulę umieścić w garnku, zalać 3l wody i zagotować. Dodać: 2 łyżeczki soli, 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, pieprz, 1 łyżeczkę lubczyku, 3 kawałki suszonych grzybów. Gotować na małym ogniu przez 1 godz. Bulion przelać przez sito i wykorzystać do zrobienia zupy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz