sobota, 12 marca 2016

CIASTO MARCHEWKOWE

U mnie dziś na podwieczorek ciasto marchewkowe. Jak zwykle z minimalną ilością cukru, z orzechami, żurawiną i mieszanką mąk bezglutenowych. Oczywiście można użyć mąki pszennej czy orkiszowej. Ciasto należy do tych błyskawicznych w przygotowaniu - umieszcza się prawie wszystkie składniki w jednej misce i miksuje tylko do połączenia składników. W osobnej misce ubija się białka, dodaje je do masy i całość ląduje w piekarniku. Ot, cała filozofia:)
Składniki (użyłam keksówki):
  • 1 szkl. mąki ryżowej*
  • 1/2 szkl. mąki kukurydzianej*
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej*
  • 1 łyżeczka sody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 250 g obranej marchewki
  • garść orzechów włoskich
  • garść żurawiny
  • 3/4 szkl. cukru/syropu z daktyli/miodu
  • 3/4 szkl. oliwy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
*lub 2 szkl. mąki pszennej/orkiszowej
Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
W misce umieścić mąki, sodę, proszek do pieczenia, zmielone migdały. Marchew zetrzeć na grubych oczkach i dodać do mąk. Dodać posiekane z grubsza orzechy, żurawiną, słodzik, oliwę, cynamon i imbir. Dodać 3 żółtka i zmiksować wszystko do połączenia składników. W osobnej misce ubić na sztywno białka. Dodać je do reszty składników i wymieszać. Masę wylać do keksówki. Piec ok. 40 min. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz