piątek, 25 marca 2016

PASZTET Z ŻURAWINĄ

Święta wielkanocne tuż tuż, a ja zachęcam do chociaż częściowego ograniczenia potraw mięsnych na rzecz roślinnych:) Jednym z dań wegetariańskich może być pasztet. Proponowałam już pasztet warzywny, na bazie kaszy jaglanej, dziś natomiast zachęcam do zrobienia pasztetu z soczewicy i żurawiny. Pasztet jest pyszny, zwłaszcza na drugi dzień, gdy porządnie wystygnie. Nie kruszy się, jest wilgotny i aromatyczny. Warto użyć niewielkiej keksówki wówczas wypiek będzie wyższy, mój jest niski ze względu na użycie dość długiej formy.
Składniki:
  • 1 szkl. suchej zielonej soczewicy
  • 1/3 szkl. suchej kaszy jaglanej
  • 1 większa cebula
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 goździki
  • 3/4 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 1/3 łyżeczki lubczyku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • 70 ml oliwy
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
Soczewicę ugotować do miękkości, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kaszę jaglaną porządnie wypłukać i ugotować (instrukcja). Soczewicę i kaszę umieścić w misce.
Na patelnie rozgrzać chlust oliwy, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, wrzucić liście laurowe, ziela angielskie i goździki. Smażyć na niewielkim ogniu aż cebulka się zeszkli. Wyrzucić przyprawy a cebulkę umieścić w misce z soczewicą. Dodać pozostałe przyprawy oraz oliwę. Całość zblendować na gładką masę. Spróbować, w razie konieczności doprawić solą i pieprzem. Dodać żurawinę i wymieszać łyżką. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180 st. C. przez ok. 45 min. 

 Źródło: klik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz