poniedziałek, 21 marca 2016

PESTO SZPINAKOWE

Lubię gotować i planować poszczególne posiłki, jednak żeby uniknąć spędzenia całego dnia w kuchni, szukam rozwiązań szybkich, prostych, ale oczywiście smacznych i zdrowych. Jednym z takich dań, typowo obiadowych, idealnych do zrobienia w piątkowe popołudnie lub sobotę, kiedy to szkoda nam czasu na gotowanie, jest makaron z pesto szpinakowym. Nie potrzeba zbyt wielu składników, a te które są niezbędne wystarczy wrzucić do rozdrabniacza. Powstałą papkę mieszamy z makaronem i mamy obiad gotowy. Wspomnę jeszcze, że pesto jest pyszne! Dominuje tu smak orzechów, sera i oliwy, także nie bójmy się szpinaku i nie oszczędzajmy go! 
Składniki, na 2-3 porcje:
  • makaron 
  • 3-4 łyżki wody z gotowania makaronu
  • pół paczki świeżego szpinaku (ok. 100 g)
  • garść orzechów włoskich
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 1/3 szk. startego twardego sera (np. parmezan, grana padano)
  • 1/3 szkl. oliwy
  • szczypta chilli
  • sól 
Odpowiednią dla nas ilość makaronu ugotować i odcedzić zostawiając 3-4 łyżki wody.
Szpinak opłukać, oderwać łodyżki, osuszyć. W pojemniku rozdrabniacza umieścić szpinak, orzechy włoskie, czosnek, ser, chilli i szczyptę soli. Rozdrobnić całość do uzyskania papkowatej konsystencji. W razie konieczności dosolić. Makaron wymieszać z pesto oraz odłożoną wodą. Podawać z odrobiną startego sera.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz